Gode råd til å legge et fornuftig budsjett

Gode råd til å legge et fornuftig budsjett

Det kan være vanskelig å legge et budsjett, fordi de månedlige utgiftene kan variere fra måned til måned. En måned er strømregningen kanskje veldig høy i forhold til neste. Det kan komme uforutsette utgifter, som ikke er en del av de faste utgiftene, som er bolig, telefon, strøm, forsikringer osv. Kanskje turen til tannlegen ble dyrere enn forventet.

Lag et fleksibelt budsjett

Det er ikke kun nokk å legge et budsjett, som dekker de nødvendige faste utgiftene, mat og klær og underholdning. Hvis du lager et budsjett, som er helt nøyaktig og bruker alle pengene i hver kategori til det de er bestemt til, kan det bli en vanskelig den dagen det popper opp en uventet regning. Derfor er det viktig at du legger et budsjett, som er fleksibelt, og som er sterkt nokk til å bære en ekstra regning en måned. Det kan derfor være en god idé å lage en sparekonto til slike utgifter, om det er til tannlege utgifter eller lignede.

Flere sparekonto

Det kan utover en ”uventet regnings konto”, også være lurt å sette opp en konto til ferie eller andre ting du kunne tenke deg, når du har fått spart opp til det. Uten en sparekonto er det for mange vanskelig å sette av penger til nettopp det, man går og drømmer om. Det er lettere å ta ut en liten sum penger flere måneder fremfor en stor sum en måned.

Så lag et budsjett, der du setter opp de vanlige postene og utover det, to andre konto, der du setter av det du kan. Det skal selvfølgelig fortsatt være realistisk, slik at du ikke setter av for mange penger og ikke har nokk til resten av måneden.

Bli økonomisk bevist

Når du lager et fleksibelt og realistisk budsjett, vil du som regel også begynne å tenke mer over hvordan og hva du bruker pengene til. Det kan være vanskelig å holde et overblikk over, hva man bruker pengene til, hvis man ikke setter seg inn i hva man bruker pengene til. Man kommer automatisk til å bruke flere penger enn man ønsker. Så kanskje et budsjett kan hjelpe deg til å bruke litt mindre penger og sette av litt flere til drømmeferien eller den nye tv’en.

Skulle budsjettet briste

Om du en måned ikke klarer å holde budsjettet som du har laget, om du for eksempel skal ut å spise flere ganger med vennene en måned eller hvis du trenger en ny vinterjakke, kan har du jo også bruke sparekontoen som en ekstra hjelp. Selv om vinterjakken kanskje ikke er uventet kan den fortsatt settes på denne kontoen.

Hvis du lager deg selv en oppsparing du kan trekke på, slipper du får å låne penger. Selv om det kan være enkelt og raskt å ta opp et lån uten sikkerhet, så er det noen omkostninger med det.

Du kan jo for eksempel ta lån i dine egne sparekontoer, på denne måten slipper du for dyre renter og betaler tilbake pengene, slik at du alltid har en sparekonto til når det kommer uventede utgifter eller til å kjøpe det du akkurat går og drømmer om.