Om cannabis

Du har sikkert hørt det før. Litt “gress” er ikke noe farlig, det er bare digg det, røyke litt, lette litt på trykket for så å gå tilbake til hverdagen. Ingen fare ved det, alkohol eller ren tobakk er jo mye farligere. Den har du sikkert hørt veldig ofte før, og om du ikke har det, så kommer du definitivt til å høre noe sånt i ditt liv av en eller annen. Men er det virkelig sånn? Har ikke cannabis noen effekt utenom den nytelsen man får der og da? Eller er det andre bivirkninger som man ikke knytter umiddelbart til røykingen av cannabis? Det skal vi se litt på videre her.

Det som er sant sånn umiddelbart er at det er bortimot umulig å ta en overdose på cannabis, siden man behøver å røyke så mye at det er praktisk talt ikke mulig å gjøre. Det som folk undervurderer er effektene cannabis har, både effekten på kort tid, men også langtidseffekten av røyking. Bieffekter av bruk av cannabis kan spenne seg fra angst, paranoia og til problemer med oppmerksomhet, hukommelse og koordinasjon. Dette er ikke akkurat “kule” problem å ha. I tillegg til dette, så har det blitt gjort studier som har vist at disse mentale påvirkningene utgjør en forskjell i trafikken, da en det er to ganger så sannsynlig at du krasjer om du har røykt cannabis før du kjører. Veldig farlig altså, selv om det virker som en bare har det gøy. Så du behøver ikke nødvendigvis å ha tillit til en som sier at han så vidt kjenner det, narkotika er narkotika og det påvirker oss på ulike måter.

Man kan også bli avhengig av narkotika, til tross for hva alle kompisene dine sier om det, en av ti blir avhengige og det tallet er høyere om du begynner i tenårene. Folk som har søkt hjelp for å slutte hos ulike organisasjoner, som hos Blå Kors, har økt stabilt de siste 20 årene. Og de som er i avvenning erfarer mye av det samme som når de røyker, angst, søvnløshet, depresjon og dårlig appetitt. Det er ikke småting altså, for et dop som liksom ikke egentlig har noen effekt på deg. Så om du kjenner noen, eller selv er i en slik situasjon, nøl ikke med å søke hjelp. Det som er et videre problem med cannabis, er at ofte, etter noen års bruk, så er ikke effekten like sterk lenger, og en del av brukerne søker andre sterkere midler kanskje for å få en lignende følelse. Som kanskje heroin, eller kokain. Og da begynner man virkelig å snakke om farer.

Det er ikke ubetydelig, men farene ved røyking av cannabis er store nok uavhengig av noe annet, slik at egentlig så bør man ikke røyke i det hele tatt, ei heller vanlig tobakk, eller alkohol. Men det er noe som aldri kommer til å skje, så da bør vi gjøre noe for å hjelpe dem som vil ha hjelp, som de forsøker på hos Blå Kors og andre lignende organisasjoner.